Xpeditie Cultuureducatie 2021 was een groot succes!

Op woensdag 19 mei vond Xpeditie Cultuureducatie 2021 plaats. Het was een geslaagd symposium met mooie verhalen, interessante voorbeelden en inspirerende sprekers! Samen met alle deelnemers hebben we zaadjes gepland voor de toekomst, die hopelijk prachtig gaan bloeien! De (digitale) opkomst was hoog en de reacties van de deelnemers waren zeer lovend. 

Tekst gaat verder onder afbeelding
Publicatiedatum
Afbeelding bij Xpeditie Cultuureducatie 2021 was een groot succes!
Lenneke Lingmont Fotografie

We begonnen de middag met het programma voor het primair onderwijs. Wendelien Wouters was de dagvoorzitter van de Xpeditie. Jan Bransen, hoogleraar Filosofie, was de keynote spreker van het event. Jan was via een film aanwezig (bekijk de keynote hier terug). Hij hield zijn keynote vanuit een gevangenis omdat hij vindt dat het onderwijs zichzelf gevangen houdt. Uiteindelijk bevrijdde hij zich en stelde ons twee vragen: (1) over de betekenis van cultuureducatie in de transformatie naar ‘ander’ onderwijs en (2) over wie de mentaliteitsverandering het beste in gang kan zetten. Wendelien ging daarover in gesprek met o.a. Merel ten Elzen en Karin Klomp (senior adviseurs Cultuureducatie van Rijnbrink), Kristina Odenhamn (cultuurcoach en medewerker BuurtKracht bij Viavie Welzijn in Rijssen-Holten) en Bert van der Veen (directeur van de Christelijke Daltonschool De Groen in Dedemsvaart).

Ook was Tineke van Ham (bestuurder Rijnbrink) aanwezig en zij heeft de publicatie ‘Trots. Parels in Overijssel’ overhandigd aan Roy de Witte, gedeputeerde voor o.a. Cultuur. Het filmpje bekijk je hier terug. Daarna stonden er twee werksessierondes op het programma met keuze uit verschillende inspirerende werksessies. We sloten het po gedeelte gezamenlijk af, o.a. met een film over het bijzondere project Eenwoud van Lobke Meekes. Deze korte film was een prachtige passende afsluiting van het programma van Xpeditie waarin groei en vooruitkijken centraal stond! Het gaat over haar kunstproject, in opdracht van Studio Assisië. De nazaten van betekenisvolle bomen proberen samen duizend jaar te overleven. Zo ontstaat een uniek bos, waarbij bomen, met allemaal een eigen verhaal, zich verbinden tot een groeiend netwerk voor toekomstige generaties. Mensen en bomen slaan hun wortels ineen om langzaam uit te groeien tot…. Eenwoud. Bekijk de korte film hier.

Ook hadden we een primeur met de vertoning van een filmpje. Op 10 en 11 mei reisde Koningin Máxima ter ere van haar 50e verjaardag, als ambassadeur voor Meer Muziek in de Klas door Nederland. Voor Oost-Nederland was zij te gast op de bijzondere locatie Radio Kootwijk. Het filmpje dat gemaakt werd is de opbrengst van een mooie bijeenkomst over het belang van cultuureducatie. Bekijk het filmpje in de video hieronder (startpunt: 48.06 minuten).

Het hele plenaire onderdeel van het programma van primair onderwijs kun je hier terugkijken:

Daarna was het de beurt aan het programma voor het voortgezet onderwijs. Ook hier was de energieke Wendelien Wouters de dagvoorzitter. Na een korte introductie op de Proeftuin Overijssel, hebben we gezamenlijk de inspirerende en ontroerende documentaire ‘Kiemen met kunst’ over Proeftuin Overijssel gekeken, gemaakt door documentairemaker Erik Franssen. Aansluitend aan de documentaire vond er een interactieve sessie plaats waarin de deelnemers in gesprek konden gaan met de documentairemaker en alle betrokkenen bij Proeftuin Overijssel.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag!

Bekijk de foto's op de Facebook van Rijnbrink Cultuureducatie.

Hier een of meerdere adviseurs